vrijdag 20 september 2013

De eerste werkweek en het eten

We zijn nu bijna een week op Zanzibar en zijn voor het eerst bij Chako aan de slag gegaan. We hadden van tevoren geen idee wat we zouden aantreffen maar we zijn positief verrast. De producten die ze verkopen lopen erg goed zoals de lampen en kruidenpotjes van oude flessen en de kralen en ringen van tijdschriften. Er werken nu drie vrouwen die de kralen en ringen maken en Ali, een jongen die de lampen en kruidenpotjes maakt. Wij werken veel met hem samen omdat hij uiteindelijk moet weten hoe de glasoven die we bouwen, moet werken. We zullen de komende dagen met hem de markten afstruinen om de spullen de we nodig hebben voor het afdak, die we boven de oven plaatsen, te kopen. Hij als local weet goed waar we wat kunnen halen en hij kan spullen voor betere prijzen krijgen dan dat wij dat zouden krijgen als we alleen zouden gaan. Helaas zijn er hier geen Gamma of Praxis dus het is elke keer maar weer de vraag of we de spullen die we willen halen ook daadwerkelijk ergens te koop zijn  Als het lukt om de spullen te halen  voor het afdak dan kunnen we daar volgende week mee beginnen te bouwen. Op dit moment zijn we druk bezig met grind kruien wat op de plek ligt waar de oven moet komen.

Producten Chako
Ook om aan eten te komen, gaat op een andere manier dan in Nederland. De weinige supermarkten die er zijn, zijn erg duur en er is niet veel meer te koop dan chips en koek. Echter zijn er wel veel marktjes waar eten wordt verkocht en iedereen wilt zijn eten aan je slijten tegen te hoge prijzen. Je hebt hier dus aardig wat onderhandelingstechnieken voor nodig en hoewel we er steeds beter in worden, betalen we waarschijnlijk nog steeds te veel. Op de marktjes gooien ze bijna al het eten op zelfgemaakte barbecues waarna je het eten opgevouwen in een krant meekrijgt. Ze kennen hier weinig anders dan slappe friet en een soort vlees wat op shoarma lijkt wat vooral Luuk nu al aardig begint tegen te staan. We drinken voornamelijk water en af een toe proberen we iets speciaals. Zo hebben we basil seed appelsap op, wat er uitziet als appelsap met kikkerdril. Hoewel het er vies uitziet, smaakte het wel prima alleen bleef je met een mond vol zaad zitten
Het eten
Basil Seed Drink

Van het weekend zullen we naar het noorden van het eiland gaan om naar een full moon party te gaan en om te kijken of we daar kunnen duiken of snorkelen. Ook hoopt Luuk met heel z'n hart dat we daar niet zo'n ''mislukte kapsalon'' uit een krant hoeven te eten. Verder hebben we al zonder water en stroom gezeten maar dit duurde gelukkig geen drie maanden zoals hier vorig jaar was. We hebben wel al de eerste huisdieren mogen begroeten in de vorm van kakkerlakken en mieren, wat hier meer de regel is dan de uitzondering. Gelukkig is ons wel verteld dat hier in principe geen malariamuggen voorkomen dus kunnen we heel de dag in onze korte kleren lopen. Al met al hebben we het hier goed naar onze zin en genieten erg van het weer, de zandstranden en de mensen.

1 opmerking:

  1. Ha Kevin en Luuk,

    Met veel belangstelling heb ik jullie verhalen gelezen en zo te horen is het leven daar best wel anders dan hier .... ;-) haha! Geniet van deze enorme ervaring die jullie opdoen, later zal je er met genoegen naar terug kijken. Veel succes! xx Heleen

    BeantwoordenVerwijderen